Een nieuw samengesteld gezin: hoe pak je dat aan?

Een nieuw samengesteld gezin ontstaat als je als alleenstaande ouder opnieuw gaat samenwonen of trouwen met een nieuwe partner. Dat brengt veel veranderingen en problemen met zich mee. Een goede start van een nieuw samengesteld gezin is het halve werk voor de toekomst. Maar hoe pak je dat aan? 

Nieuw samengesteld gezin

Nieuw en samengesteld, dat zijn meteen al de twee meest ingrijpende woorden die zorgen voor verandering voor kinderen en ouders. Het blijkt dat 60% van de mensen die een nieuw samengesteld gezin zijn begonnen, binnen vijf jaar alweer uit elkaar gaan. Schrikbarend hoog! Denk dus goed na over hoe je alle zaken rondom jouw samengestelde gezin aanpakt. 

Samenwonen? 
Je weet het zeker: je wilt samenwonen met je nieuwe partner. De keuze om het leven met elkaar te gaan delen brengt wel obstakels met zich mee. Jij wilt niet steeds meer afscheid nemen van je nieuwe lief, maar hoe gaan de kinderen het nieuwe gezin ervaren? Denk in ieder geval na over de onderstaande vragen: 

  • Waar gaan jullie wonen?
  • Hoe zorgen we voor een slaapplek voor alle kinderen?
  • Welke kinderen slapen dan bij elkaar? (jouw kinderen, mijn kinderen, leeftijden, jongens of meisjes?)
  • Wat doen we met alle spullen die samenkomen?
  • Wat gaan jullie anders doen dan in jullie vorige relatie? 

Houd er rekening mee dat het voor iedereen binnen het nieuwe samengesteld gezin een opgave is. Elk gezinslid moet zijn eigen, nieuwe plekje weer gaan ontdekken en vinden. De kinderen ervaren veel onzekerheid en onrust door de onbekende situatie waarin zij terecht komen. Ze hebben onlangs al een groot scheidingsverlies moeten verwerken, dus is het belangrijk dat ze niet angstig worden om ook jou te verliezen aan je nieuwe liefde. 

Ouderschapsplan samenvoegen
Bij de scheiding heb je samen met je ex-partner een ouderschapsplan voor de kinderen opgesteld. Hierin zit het zorgschema: co-ouderschap of omgangsregeling. In een nieuw samengesteld gezin zou het kunnen dat er meerdere zorgschema’s naast elkaar bestaan. Om het zo praktisch mogelijk te houden is het van belang om deze zoveel mogelijk samen te voegen, zodat je geen hectische gezinssituaties creëert. Voor de kinderen is het goed om zoveel mogelijk rust te bewaren in deze nieuwe situatie. Nieuwe afspraken over de zorgregeling van de kinderen zijn soms noodzakelijk. 

Tips om kinderen te laten wennen aan de nieuwe situatie

  • Geef je kinderen de tijd om te wennen aan de situatie en houd rekening met hun gevoelens.
  • Bespreek alle veranderingen in de gezinssituatie om verwarring te voorkomen, en denk hierbij aan dat jouw oudste ineens niet meer de oudste hoeft te zijn.
  • Laat de kinderen meebouwen aan het nieuwe gezin door erover te praten en nadenken over praktische zaken, zoals de kamerindeling. 
  • Trek stiefkinderen niet voor om je eigen positie in hun ogen te verbeteren. Dit werkt averechts en het omgekeerde ook. 
  • Maak de regels die er zijn meteen duidelijk en ook dat iedereen ze moeten opvolgen, ongeacht de leeftijd. Wees hierin consequent. 
  • Communicatie is de sleutel tot succes. Zijn er vragen, twijfels of hebben ze kinderen het even lastig? Praat er over en laat merken dat ze altijd bij jou terecht kunnen. Let erop dat je altijd open vragen stelt. 

Vergeet de praktische en juridische zaken niet
Naast goede communicatie binnen het nieuwe samengestelde gezin is het ook belangrijk om niet de praktische en juridische zaken te vergeten. Als jullie gaan trouwen, dan ga je bijna al deze zaken wel bespreken, maar als je simpelweg alleen gaat samenwonen niet. Eigenlijk geldt net als bij de opstart van een nieuw samengesteld gezin hetzelfde als bij een scheiding: maak duidelijke afspraken en zet deze zaken samen op papier. Dat is zeker niet eenvoudig, maar wel noodzakelijk. 

Om goed te functioneren binnen een nieuw samengesteld gezin is het belangrijk dat er een nieuw evenwicht gevonden. Kun je daar niet samen met je nieuwe partner en ex-partner uit komen? Denk dan ook een aan ons als mediator en notaris. Dat hoeft niet met wantrouwen te maken hebben, maar met toekomstgericht denken. Wij zijn gespecialiseerd in het meedenken binnen een nieuw samengesteld gezin, zodat je geen fouten gaat maken in je nieuwe relatie.

Hulp nodig?

Binnen ons notariskantoor kunnen wij je helpen met de praktische en juridische zaken binnen een nieuw samengesteld gezin. Als notaris of als mediator. Meer weten?                              

Neem contact op

 
Button