Trouwen & geregistreerd partnerschap

Het moment is aangebroken en je kiest voor elkaar. Maar het is meer dan kiezen voor elkaar, er komen ook zakelijke beslissingen bij kijken. Kies je voor traditie of maak je je eigen regels? Als je je relatie officieel wilt maken, is het belangrijk om je eerst af te vragen waarom je dat eigenlijk wilt. Dan kom je er achter welke vorm het beste bij jullie past.

Trouwen
Trouwen wordt vooral als romantisch gezien, en dat is het natuurlijk ook! Maar een huwelijk heeft ook een zakelijk kant. Het brengt allerlei wetten en regels met zich mee waardoor veel zaken automatisch geregeld worden. Wil je een aantal zaken anders regelen? Dan stel je huwelijkse voorwaarden op, wij maken dan een akte met alle regels die afwijken van de ‘gemeenschap van goederen’.

Gemeenschap van goederen versus huwelijkse voorwaarden
Als je vooraf niets afspreekt met je partner dan trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van het paar (vanaf de datum van het huwelijk) gemeenschappelijk worden, dus van jullie allebei. Bezittingen en schulden die je al had blijven privé, evenals erfenissen en schenkingen. Wil je dit niet, dan stel je huwelijkse voorwaarden op. Hierin staan alle afwijkende afspraken over vermogen en bezittingen.

Geregistreerd partnerschap, wat is het verschil?
Er is bijna geen verschil tussen trouwen of geregistreerd partnerschap. Net als bij het trouwen moet je langs de ambtenaar van de burgerlijke stand, alleen hoeven geregistreerde partners elkaar niet het ja-woord te geven. Het is wettelijk gezien slechts een klein verschil, maar de uitgesproken huwelijksbelofte kan voor jou wel zeer betekenisvol zijn. Een ander verschil is dat een geregistreerd partnerschap omgezet kan worden in een huwelijk, andersom kan dat niet. Als laatste kun je geregistreerd partnerschap beëindigen bij de notaris of advocaat. Heb je minderjarige kinderen of kom je samen niet goed uit de breuk, dan moet je - net als bij een huwelijk - naar de rechter.

Wil je meer weten over trouwen of geregistreerd partnerschap en de bijbehorende kosten? Vraag een offerte aan en wij informeren je graag over de werkwijze, de kosten en overige informatie.

Wil je weten wat de juiste keuze is?

Maak een afspraak met ons om alle voor- en nadelen van beide mogelijkheden te bespreken. Je kan je eerst ook oriënteren in de brochure 'Samen verder', deze kun je downloaden in onze webshop.

Neem contact op


Op zoek naar een trouwlocatie?

Stiekem ook verliefd geworden op onze locatie? Dat begrijpen wij helemaal! Het raadshuis is daarom ook beschikbaar als trouwlocatie. Interesse? Kijk eens op de website van Trou yn Grou of neem contact met ons op.

Trouwen & geregistreerd partnerschap | Notariskantoor Mirjam Bos

Heb je nog vragen?

Wij staan graag voor je klaar! Je kan via verschillende manieren contact met ons opnemen. Zoek vooral de manier uit waar jij je prettig bij voelt. Wij zijn op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur bereikbaar en proberen natuurlijk altijd zo snel mogelijk te helpen. 
 

Heb je een korte vraag? Stuur ons een bericht via WhatsApp. Wij proberen zo snel mogelijk te beantwoorden.


Heb je een complexe vraag? Stuur ons een mail met alle gegevens, zodat we je snel en gemakkelijk kunnen helpen.


Wil je ons persoonlijk spreken of snel geholpen worden? Dan kun je ons altijd bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 17.00 uur.

 
Button