Samengesteld gezin

Samengesteld gezin


Sta je aan het begin om een samengesteld gezin te worden? Een samengesteld gezin brengt enige obstakels, valkuilen en aandachtspunten met zich mee. Binnen een samengesteld gezin ontstaan nieuwe relaties, zowel tussen de nieuwe partners onderling en tussen elkaars kinderen. Maar ook heb je te maken met elkaars exen. Wij helpen je graag om voor elke partij de juiste keuzes te maken.

Een nieuw samengesteld gezin
Het is best even wennen, om als een nieuw samengesteld gezin te leven. Voor iedereen. Het is daarom belangrijk om structuur in de nieuwe relaties en verhoudingen aan te brengen. Hoe zit het met de pensioenen? Wie gaat wat betalen voor de kinderen en wat gebeurt er als er een ex, of jij overlijdt? 

Samenlevingscontract voor een samengesteld gezin
In een samenlevingscontract kun je alle afspraken vastleggen over de gezamenlijke huishouding. Of dit nu voor een kersvers stel is, of voor een samengesteld gezin zoals jullie. Een samenlevingscontract is een goede basis. De inhoud van het samenlevingscontract kun je zelf bepalen, maar denk aan onderwerpen zoals: hypotheek, huishoudkosten, verdeling gezamenlijke spullen, pensioenen en wat er moet gebeuren als één van jullie overlijdt.

Testament voor een samengesteld gezin
In een testament leg je al jouw wensen vast voor je nabestaanden. Heb je geen testament dan wordt het geregeld volgens de wettelijke regeling. In een samengesteld gezin wordt dit dan misschien niet zo geregeld zoals je het had gewild. Stel je wilt dat jouw nalatenschap alleen naar jouw kinderen gaat en niet naar je nieuwe partner en zijn kinderen, dit leg je dan vast in je testament. 

Hulp bij jouw nieuwe samengesteld gezin?
Wij begrijpen als geen ander dat een samengesteld gezin een hersenkraker is als het aankomt op structuur in samenlevingscontracten en testamenten. Iedereen wil het natuurlijk goed geregeld hebben! Hoe je iets moet regelen hangt weer van verschillende onderwerpen af: eigen kinderen, gemeenschappelijke kinderen en of je een ex-partner hebt of je partner bent verloren door overlijden. Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuzes. In een kennismakingsgesprek kunnen we alle onderwerpen met elkaar doornemen. 

Meer lezen? 

Heb je nog behoefte aan meer informatie over een samengesteld gezin? Lees dan deze brochure Patchwork Family, die te downloaden is in onze webshop. Deze brochure is opgesteld door EPN, Vereniging van Estate Planners in het Notariaat.

Brochure samengesteld gezin