Een testament? Daar ben ik echt nog niet mee bezig!

Denk jij er wel eens over na, om een testament op te laten stellen? Velen denken dat het iets voor later is, voor als je oud bent. Maar is dat eigenlijk wel zo? De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft onlangs een campagne gelanceerd waarin ze Nederland bewust willen laten worden dat een testament opstellen nooit een slecht idee is. Daar wil ik graag even op inhaken. 

Wat is een testament?

Dood gaan we namelijk allemaal. Dat is niet leuk, maar dat is wel iets wat zeker is. Je weet alleen niet wanneer dit gaat gebeuren. Je verwacht dat dit meestal gebeurt wanneer je oud en grijs bent, maar dit zou ook zomaar morgen kunnen zijn. Wat gebeurt er dan met al jouw bezittingen? Gaan die dan wel naar jouw geliefde? Dat regel je dus met een testament, want een samenlevingscontract is dan niet genoeg. 

Met een testament bepaal je wat er gebeurt met je bezittingen als je overlijdt. Het is niet verplicht om een testament op te stellen. Maar als je overlijdt en er is geen testament, dan bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn en wat ze erven. Alles wat je in je testament beschrijft is privé. Niemand hoeft het te weten, zelf je partner of kinderen niet. Mocht je dit wel aan iemand willen laten lezen, dan is dat je eigen keuze. Een testament is een persoonlijk document, het is niet mogelijk om met je partner een testament op te stellen. 

Samenwonen
Wanneer is dan zo’n testamentmoment? Bijvoorbeeld als je gaat samenwonen. Je gaat een leuke tijd tegemoet, waar je het hebt over de kleuren op de muur of de inrichting van de kledingkast. Maar waarschijnlijk niet over wat er met jullie spullen gebeurt als jullie overlijden. Als je samenwoont, ben je volgens de wet geen erfgenaam van elkaar. Als één van jullie overlijdt, gaat er niks naar de partner. Ook niet als je een samenlevingscontract hebt. Door een verblijvingsbeding op te nemen in je samenlevingscontract kunnen gezamenlijke bezittingen bij de langstlevende partner blijven. Privé-bezittingen gaan automatisch naar de familie van de overledene. Wil je dit niet, zorg er dan voor dat je een testament opstelt. 

Samengestelde gezinnen
Een ander testamentmoment is als je een samengesteld gezin gaat vormen. Jij hebt een kind en je wordt verliefd op iemand met ook een kind. Samen vormen jullie nu een nieuw gezin. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Zonder testament zijn stiefkinderen geen erfgenaam. Daarnaast heb je vaak ook nog te maken met ex-partners, zij kunnen nog zeggenschap hebben over de kinderen. Denk ook aan dat ze bijvoorbeeld het erfdeel van het kind beheren, of dat ze nog via het kind van jou kunnen erven. Tegelijkertijd wil je ook graag iets regelen voor je nieuwe partner. Wil je alle zaken voor kind, partner, voor jezelf én ook voor je ex-partner goed geregeld hebben? Zorg dan dat je een testament opstelt. 

Wat is jouw testamentmoment?

Zo zijn er nog vele testamentmomenten te bedenken. Ga je op wereldreis? Of heb je de loterij gewonnen? Ga je emigreren na je pensioen? Of wil je iets nalaten aan je lieve kleinkinderen? De KNB heeft een handige checklist opgesteld waardoor jij inzicht krijgt in wat jij belangrijk vindt en of het tijd is voor een testament. Doe hier de check!

Wat is jouw testamentmoment?   

Wil je liever meteen met mij in gesprek over het testament? Dat kan! Het eerste testamentgesprek is altijd gratis en vrijblijvend. 

Bel 0566 60 14 04 of mail naar info@notarismirjam.nl om een afspraak te maken. 

 
Button