Het kan nu nog: duizend euro meer belastingvrij schenken

We zijn alweer terecht gekomen in de laatste maanden van 2021. Vinden jullie de tijd ook zo snel gaan? Traditiegetrouw worden er in december veel schenkingen gedaan en wij verwachten dat het dit jaar ook weer gaat gebeuren. Het is natuurlijk ook wel aantrekkelijk, want de vrijstelling is dit jaar namelijk zo’n €1000 meer. In 2022 vervalt deze vrijstelling.

Vrijstellingen in 2021
De vrijstelling voor schenkbelasting is dit jaar eenmalig verhoogd met €1000,-. Dit is besloten vanwege de coronacrisis. Vorig jaar was de vrijstelling voor een schenking aan kinderen €5.515,- en dit jaar is dat €6.604,-. In 2022 is deze vrijstelling weer wat minder, namelijk €5.677,-. Voor kleinkinderen en alle anderen is de vrijstelling dit jaar €3.244,- en wordt het volgend jaar €2.274,-.

Nog even op een rijtje:

Schenkingen aan:20212022
(pleeg)Kind€6.604€5.677
Kleinkind€3.244€2.274
Anderen€3.244€2.274

Schenken op papier
Schenken doe je natuurlijk makkelijk even via de app van je bank of oldskool in een envelop. Maar er zijn ook manieren om je contanten tot je eigen beschikking te houden, maar wel je eigen vermogen te verlagen (bijvoorbeeld omdat je overwaarde in je woning hebt). Dan kun je schenken op papier. 

Met schenken op papier leg je bij de notaris vast welk bedrag je graag wilt schenken, maar daarin leg je ook vast dat je het nog niet wilt uitkeren, maar dat het als het ware een soort van schuld wordt. Het uitkeren van deze ‘schenking’ hoeft ook niet eerder plaats te vinden dan bij je overlijden of een eerder zelf uitgekozen moment. De belastingdienst heeft wel wat voorwaarden aan deze manier van schenken, er moet namelijk wel een notariële akte tussen de schenker en de ontvanger worden opgesteld. De schenker en ontvanger moeten ook het bedrag als ‘schuld’ respectievelijk “vordering” opgeven bij de jaarlijkse inkomstenbelasting aangifte. Als laatst moet de schenker jaarlijks 6% rente aan de ontvanger betalen.

Meer weten over schenken?
Wil je meer weten over belastingvrij schenken of schenken op papier? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij vertellen je graag welke manier van schenken het beste bij jouw situatie past. Mocht je echt nog willen profiteren van de extra €1000,- belastingvrij? Wacht dan niet te lang met contact opnemen. 

 
Button