Winkels sluiten en verplaatsen zich naar de online verkoop en de horeca blijft koken, maar gaan thuisbezorgen. Ondernemers moeten creatief zijn tijdens de coronacrisis, maar hoe zit dat eigenlijk met het notariaat? Eén van de meest gestelde vragen die wij krijgen is: kan de afspraak nog wel doorgaan? En hoe gaan wij met de situatie om? Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het notariaat op de lijst met vitale beroepen geplaatst. Wij zijn nodig omdat mensen testamenten en levenstestamenten moeten kunnen maken en akten moeten op een bepaalde datum kunnen worden getekend.
Creatief passerenDe afspraken gaan dus gewoon door en zijn we gewoon open tijdens onze eigen openingstijden, maar dat betekent niet dat we niet creatief hoeven te zijn. Natuurlijk houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM en vermijden we persoonlijk contact. We passeren akten achter de loketten van het oude Raadshuis die nu in ere zijn hersteld, zo is er voldoende afstand tussen notaris en cliënt. Maar we passeren ook wel op het parkeerterrein (in de auto) of in de tuin. Niets is te gek, zo lang we maar genoeg afstand hebben.
Advies KNB: kies voor een volmachtDe Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) adviseert om voor het tekenen van akten zoveel mogelijk gebruik te maken van volmachten. Tussenpersonen, zoals makelaars en hypotheekadviseurs, worden verzocht niet op kantoor te komen. Er zijn twee soorten volmachten, de onderhandse en de notariële volmacht. Een notariële volmacht wordt voorgelezen door de notaris en door zowel de cliënt als notaris ondertekend. Een onderhandse volmacht wordt alleen door de cliënt getekend en de handtekening moet gelegaliseerd worden. Dit houdt in dat de cliënt een geldig legitimatiebewijs overhandigt en dat de handtekening in aanwezigheid van (een medewerker van) de notaris wordt gezet.
De wet schrijft voor in welke gevallen een notariële volmacht vereist is of wanneer een onderhandse volmacht voldoende is. Voor hypotheekakten en huwelijkse voorwaarden is een notariële volmacht noodzakelijk. Sommige akten mogelijk wettelijk niet bij volmacht getekend worden, zoals testamenten en levenstestamenten. Door de coronacrisis kan er alleen getekend worden op kantoor. Als er sprake is van een noodsituatie mag de notaris op afstand een akte passeren. Dit gaat als volgt: er wordt een audio- én videoverbinding gemaakt, de akte wordt doorgenomen en de cliënt verklaard niet te kunnen tekenen. De notaris maakt een melding van deze verklaring en de reden van verhindering in de akte en tekent de akte in aanwezigheid van twee getuigen. Er wordt op het moment gewerkt aan een noodwet om er zeker van te zijn dat deze aktes rechtsgeldig zijn, zo meldde ook het Financiële Dagblad.
Vragen?Wij begrijpen dat je juist nu met vragen zit. Je wilt een testament laten opmaken, hoe gaat dat dan nu? Of een samenlevingscontract? Alles gaat gewoon door, maar op een andere creatieve manier. Stel je vraag, wij beantwoorden ze graag! Je bent welkom om contact met ons op te nemen.
Neem contact op
Het artikel is toegevoegd aan de winkelwagen
Het artikel is toegevoegd aan de offerte
Het artikel is toegevoegd aan het verlanglijstje