Kersttip: belastingvrij schenken

Het is december, de maand waarin bezorgdiensten het extra druk hebben, cadeaus als warme broodjes over de toonbank gaan en de familie weer eens gezellig bij elkaar zit. Kerstdagen zijn ook de dagen waarop traditioneel schenkingen plaats vinden. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Wat kan wel en wat kan niet, maar vooral hoe houd je de belastingdienst buiten de deur?

Traditiegetrouw vinden schenkingen tijdens de feestdagen plaats en niet alleen omdat het een mooi gebaar is. In december kun je nog net van de jaarlijkse vrijstellingen profiteren op het gebied van schenkbelasting. 

Schenken aan kinderen
Als je wilt schenken aan jouw kinderen ben je vrij in de vorm waarin je de schenking doet. Je mag een enveloppe vullen of het bedrag overmaken naar de rekening. Maar waar je wel aan moet denken is de belastingdienst. Je mag in 2019 een bedrag van €5.428,-belastingvrij schenken aan jouw kinderen. Je hoeft hiervoor dus geen aangifte te doen. 

Is jouw kind tussen de 18 en 40 jaar dan mag je ook eenmalig een hoger bedrag schenken, namelijk €26.040,-. Wordt de eenmalige schenking voor een dure studie of opleiding gebruikt of voor aankoop of verbouwing van een eigen woning dan zijn de bedragen hoger. Voor deze schenkingen moet er wel aangifte gedaan worden, waarin je een beroep doet op de eenmalig verhoogde vrijstelling. Voor een studie of opleiding mag er tot €54.246,-belastingvrij geschonken worden en voor de aankoop/verbouwing van een eigen woning mag er eenmalig tot €102.010,-belastingvrij geschonken worden.  

Schenken aan kleinkinderen
Als je wilt schenken aan jouw kleinkinderen is er niets speciaals geregeld zoals bij het schenken aan je kinderen. De belastingvrije schenking is voor een kleinkind hetzelfde als ieder ander persoon, namelijk €2.173,-.Wordt de schenking gebruikt voor de aankoop of verbouwing van de woning en is de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar, dan mag er eenmalig een bedrag van €102.010,-vrij geschonken worden. Je moet hiervan wel aangifte doen, waarin een beroep wordt gedaan op deze vrijstelling. Bovenstaande bedragen gelden dus ook als je wilt schenken aan een vriend, buurman of neef. 

Tarieven schenkbelasting
Is het bedrag van je schenking hoger dan de vrijstelling? Dan moet je schenkbelasting betaling, dit betaalt de ontvanger van de schenking. 

Voor schenkingen tot €124.727,- gelden de volgende belastingtarieven:
(Pleeg)kind                          10%
(Achter)kleinkind               18%
Anderen                                30%

Voor schenkingen vanaf €124.727,- en hoger gelden de volgende belastingtarieven:
(Pleeg)kind                             20%
(Achter)kleinkind                  36%
Anderen                                  40%

Bij een schenking trek je eerst de vrijstelling van de schenking af, het overige bedrag zoek je op in deze tabel. Dan weet je welke percentage jij moet betalen over het geschonken bedrag. Schenkingen die je in 2019 hebt ontvangen moet je voor 1 maart 2020 hebben aangegeven bij de belastingdienst. 

Meer weten over belastingvrij schenken? 
Je kan een schenking via de notaris regelen, maar je kan het ook zelf regelen. In sommige gevallen is een notariële akte verplicht. Welke manier je ook kiest, als je vragen over (belastingvrij) schenken hebt mag je ze altijd aan ons stellen. Wij willen jou graag helpen om een goede keuze te maken. Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

 
Button