Goed nieuws! In 2021 kunnen tweeverdieners meer lenen voor het kopen van een huis. Het laagste inkomen van het stel gaat voor 90% meetellen, i.p.v. de huidige 80%, voor het financieringslastpercentage. Dit betekent dat de financieringsruimte groter wordt voor tweeverdieners. Hoe dit precies in elkaar steekt? Wij leggen het aan je uit!
Hogere huizenprijzen, hogere hypotheek
Sinds 2013 stijgen de Nederlandse huizenprijzen weer, ze liggen inmiddels boven de piek in augustus 2008 (voor de crisis). Dit zorgt voor een groot probleem bij starters die de prijsstijging niet kunnen opvangen door verschillende redenen. Het groter beginkapitaal dat je bijeen moet sparen om een eerste woning te bemachtigen speelt ook nog eens mee.
Het parlement stemt er de laatste tijd op los om de leennormen proberen op te rekken. Tot 2012 telde het tweede inkomen helemaal niet mee bij het bepalen van de maximale hypotheek. In 2017 werd dit voor 60% meegeteld, dit jaar voor 80% en vanaf volgend jaar dus voor 90%. Tweeverdieners kunnen daarom meer lenen voor de aanschaf van een woning of extra leenruimte krijgen voor het verduurzamen van hun woning.
Versoepeling rondom studielening
Hypotheekaanbieders moeten tijdens het vaststellen van de financieringslast rekening houden met de andere financiële verplichtingen van de consument, zoals studieleningen. Er is op advies van het Nibud een nieuwe rekentabel opgesteld om de impact van studieleningen op de financieringslast te kunnen berekenen. De studieschuld gaat hierdoor minder zwaar meewegen.
Tijdelijke regeling hypothecair krediet
Deze verruiming wordt mogelijk gemaakt door een wijziging van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet. Dit is een wettelijke regeling die de overheid in 2012 heeft opgesteld, omdat ze vonden dat te veel mensen een te hoge hypotheek hadden. De Tijdelijke regeling hypothecair krediet is één van de factoren die de maximale hypotheek bepaald en is vooral van toepassing als je een nieuwe hypotheek afsluit.
Vragen?
Heb je vragen over een hypotheek of over de Tijdelijke regeling hypothecair krediet? Neem contact op en stel je vraag gerust aan één van onze medewerkers.