Zwanger, maar niet geregistreerd als partners?

Ben je zwanger, maar zijn jullie niet getrouwd, geregistreerd als partners of hebben jullie geen samenlevingscontract? Dan moet je naast de vele spullen die een baby nodig heeft, ook andere belangrijke juridische zaken regelen. Zoals erkenning en gezag. Als je wel getrouwd bent of een partnerschap hebt, dan zijn die zaken al voor je geregeld.

Erken je kind
Als je alleen een samenlevingscontract hebt, dan moet de vader het kind erkennen bij de burgerlijke stand van de gemeente. Erkennen betekent dat je een juridische band met elkaar hebt en dat je daardoor verplicht bent om het kind te onderhouden tot zijn 21e. Je kunt het kind erkennen voor de geboorte, tijdens de aangifte van geboorte of op een later moment. Het kind is automatisch erkent door de moeder via de geboorte. 

Gezag over je kind
Door de erkenning ben je verplicht het kind te onderhouden, maar ben je nog niet de wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Dat ben je pas als je ook het ouderlijk gezag hebt over je kind. Gezag is door de wet geregeld en dat is de plicht en het recht om je kinderen jonger dan 18 jaar te verzorgen en op te voeden. Hieronder valt dus ook het nemen van beslissingen, het aanvragen van een paspoort of het openen van een bankrekening. Het gezag ligt meestal bij één of beide ouders, maar het gezag mag ook door iemand anders uitgeoefend worden. Gezag kan nooit bij meer dan twee personen liggen. 

Je kunt gezag aanvragen bij de rechtbank, maar hiervoor dien je wel eerst het kind erkent te hebben. Als je getrouwd bent of een partnerschap hebt, dan heb je automatisch gezag over je kinderen. 

Geen erfgenaam
Met een samenlevingscontract ben je geen erfgenaam van je partner. Mocht één van jullie overlijden, dan erft jullie kind alles. Dit kan problemen veroorzaken voor de achterblijvende partner, bijvoorbeeld dat deze partner de woning moet verkopen. Voorkom dit door een testament op te maken en elkaar als erfgenaam te benoemen. Je kunt hierin ook een voogd en/of een bewindvoerder aanwijzen om het geld en de rest van de erfenis van je kind te beheren tot hij of zij 18 jaar of ouder is.

Kies alsnog voor verbinding
De komst van een kindje kan ook een reden zijn om jullie alsnog juridisch aan elkaar te verbinden. Je kunt kiezen voor een samenlevingscontract en testamenten of om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Zo weet je dat de toekomst van je toekomstige kind goed én die van jou en jouw partner goed is geregeld.

Heb je nog vragen? 

Wil je graag advies over jouw situatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, wij staan graag voor je klaar! Je kunt via verschillende manieren contact met ons opnemen, kies vooral de manier uit waar jij je prettig bij voelt! Wij zijn op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur bereikbaar en proberen natuurlijk altijd zo snel mogelijk te helpen.

 

Heb je een korte vraag? Stuur ons een bericht via WhatsApp. Wij proberen zo snel mogelijk te beantwoorden.


Heb je een complexe vraag? Stuur ons een mail met alle gegevens, zodat we je snel en gemakkelijk kunnen helpen.


Wil je ons persoonlijk spreken of snel geholpen worden? Dan kun je ons altijd bellen. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 17.00 uur.

 
Button