Bij een schenking, een gift of een donatie geef je geld of goederen aan iemand, zonder dat hij of zij daar een tegenprestatie voor hoeft te doen. Meestal doe je dat om later belasting te besparen, omdat je iemand heel aardig vindt of omdat je iemand ergens dankbaar voor bent. Het is een cadeautje, een overeenkomst waarbij jezelf de inhoud van bepaalt en de ander er niets voor hoeft te doen.
Belastingvrij schenken
Doe je een grote schenking, dan zien we vaak dat dit een toekomstige erfgenaam is. Met de schenking vermindert de omvang van de uiteindelijke erfenis en dat scheelt later weer belasting. Als je belastingvrij schenkt profiteer je eigenlijk twee keer. Belastingvrij geld schenken is niet zo moeilijk, je maakt gewoon het bedrag over naar de bankrekening van de ontvanger. Maar wat kun je zo al belastingvrij schenken?
- Als ouder mag je jaarlijks een geldbedrag aan je (klein)kinderen schenken. Het maximale bedrag wordt elk jaar aangepast. Schenk je meer dan dat bedrag, dan moet je (klein)kind over het extra bedrag schenkbelasting betalen;
- Je mag ook schenkingen doen aan “andere ontvangers”, dat zijn mensen of organisaties die niet tot de kring van je (klein)kinderen behoren, of tot instellingen van algemeen nut (goede doelen) dan wel sociaal nut (dorpshuizen, sportverenigingen etc.)
- Eenmalig mag je aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar een groter bedrag overmaken. Het maakt verschil uit of je dat doet ter vrije besteding, studie, huis kopen of verbouwen. Je moet deze eenmalige schenking wel doorgeven bij de Belastingdienst.
Grip houden op je gift
Het klinkt voor je kinderen natuurlijk heel leuk dat je ze wat wilt schenken, maar wordt het dan ook goed besteed? Je kan voorwaarden meegeven aan de schenking, die leggen wij dan vast. Zo houd je grip op je gift. Voorbeelden van voorwaarden zijn:
- Je kind krijgt het geld pas vanaf zijn 18everjaardag in handen;
- Je kind mag je gift alleen voor een studie of voor een huis gebruiken;
- Je kunt bepalen onder welke voorwaarden je de schenking wil terugdraaien, bijvoorbeeld als je krap bij kas zit;
- Je bepaalt wat er met het geld gebeurt als je kind gaat scheiden.
Als je zeggenschap wilt houden over het bedrag dat je hebt geschonken aan je kind, kun je bij de notaris een bewindvoerder benoemen. Dit kun je ook zelf zijn. De bewindvoerder bepaalt samen met het kind waar hij of zij zijn geld aan uitgeeft. Je bepaalt hoe lang het bewind duurt, maar maximaal tot het kind 30 jaar is.