Hypotheekakte
Het afsluiten van een hypotheek is een serieuze zaak. Het is daarom belangrijk dat gemaakte afspraken met de geldverstrekker officieel worden vastgelegd in een document. Deze afspraken leg je vast in een hypotheekakte. Maar wat is een hypotheekakte precies? En welke rol speelt de notaris bij een hypotheekakte? Wij geven je graag uitleg over de hypotheekakte.
Wat is een hypotheek?
De eigenaar van een woning verleent een hypotheekrecht op zijn woning (de zogenaamde “hypotheekgever”) en de geldverstrekker ontvangt het hypotheekrecht (de zogenaamde “hypotheeknemer”). Een hypotheek is in de volksmond vaak de lening zelf, maar eigenlijk is het een zekerheidsrecht tot een bepaald bedrag dat de eigenaar vestigt op zijn woning. Op basis van dit hypotheekbedrag kan de eigenaar met de geldverstrekker een financiering aangaan. De hypotheek is een soort paraplu waar de leningen onder vallen. De zekerheid voor de geldverstrekker is dan het ingeschreven hypotheekbedrag op de woning. Als er niet wordt terugbetaalt kan de geldverstrekker op basis van het hypotheekrecht de woning verkopen en de schuld op deze wijze verhalen.
Wat is een hypotheekakte?
In een hypotheekakte staan meestal alle gegevens en voorwaarden beschreven van de geldlening. Hier heb je eerder al afspraken over gemaakt met de geldverstrekker en heb je ook opgesomd gekregen in een schriftelijke offerte. Met een hypotheekakte maak je de afspraken over de geldlening definitief. De geldverstrekker geeft de opdracht aan de notaris om een hypotheekakte op te stellen. Met het tekenen van de hypotheekakte ga je ermee akkoord dat jouw woning het onderpand wordt voor de geldlening waarmee je je woning financiert. Zodra de notaris de hypotheekakte heeft ingeschreven in het Kadaster, is de hypotheekvestiging officieel rond.
Wat staat er in een hypotheekakte?
In de hypotheekakte staan diverse zaken vastgelegd rondom je hypotheekverlening. Denk aan je persoonlijke gegevens, een aantal gegevens van de woning waarop je het recht van hypotheek verleent en informatie over de hypotheekverlening zelf. De gegevens van de geldverstrekker worden vastgelegd, de naam van de notaris waar de hypotheekakte wordt gepasseerd, het bedrag waarvoor de hypotheek wordt ingeschreven en vaak de hypotheekvorm, het rentepercentage, de looptijd en dergelijke.
Wist je dat het geregeld voorkomt dat een hypotheek voor een hoger bedrag wordt ingeschreven dan de eigenlijke hoofdsom? Dat wordt gedaan zodat je je een extra lening dan onderhands kunt aangaan met de geldverstrekker tot dit hogere bedrag, zonder dat je opnieuw langs de notaris hoeft. Zo kun je later besparen op de notariskosten als je bijvoorbeeld een extra verbouwingslening wilt afsluiten.