Koopakte

Yes! Je bod is geaccepteerd en je staat op het punt om een woning te kopen. Tijd om alle afspraken rondom de koop vast te leggen in een koopakte. Maar wat is een koopakte nu precies? Welke afspraken leg je vast in een koopakte en wie betaalt de kosten van een koopakte? En welke rol kan een notaris spelen bij het opstellen van een koopakte?

Wat is een koopakte?
Een koopakte is een schriftelijke overeenkomst tussen een koper en verkoper van bijvoorbeeld een woning. Een koopakte ken je misschien ook wel als koopcontract of koopovereenkomst.

In een koopakte staan alle afspraken vastgelegd de koper met de verkoper maakt. Het is de basis voor de overdracht van de woning. Een koopakte is het eerste belangrijke document dat je als koper van een woning gaat ondertekenen. Na ondertekening van de koopakte heb je als koper drie dagen bedenktijd. Binnen die bedenktijd kun je zonder opgaaf van reden en zonder extra kosten van de koop afzien. Als de wettelijke bedenktijd is verstreken, is de deal in principe rond en kun je niet meer kosteloos van de koop af zien. Dit kan alleen wanneer je nog een ontbindende voorwaarde hebt laten opnemen in de koopakte. Een voorbeeld van een ontbindende voorwaarde is een financieringsvoorbehoud. In de koopakte wordt dan een datum afgesproken tot wanneer je de tijd hebt om een financiering voor de aankoop van de woning te regelen. Een ander voorbeeld van een ontbindende voorwaarde is een bouwkundige keuring. Nadat de datum van een ontbindende voorwaarde is verlopen is de koop definitief.

Soms wordt er gesproken over een voorlopige koopakte, maar die term is misleidend. Het ‘voorlopige’ karakter van de koopakte heeft alleen betrekking op de ontbindende voorwaarden die in de koopakte staan beschreven, voor de rest is en blijft de koop definitief.



Koopakte | Notariskantoor Mirjam Bos | Grou

Wat staat er in de koopakte
In een koopakte staan dus alle afspraken vastgelegd rondom het kopen en verkopen van een registergoed, zoals een woning. Nu vraag je je vast af: wat voor afspraken staan beschreven in een koopakte? In een koopakte staat beschreven van wie je het huis koopt, wat je moet betalen en per wanneer het huis wordt overgedragen. Maar ook wat er eventueel aan de hand is met de woning of de grond waar de woning op staat. Wat er verder in staat beschreven is afhankelijk van de woning en van de afspraken met de verkoper. Dit zijn bijvoorbeeld afspraken over ontbindende voorwaarden, waarborgsom of bankgarantie en wat precies bij de woning hoort en wat niet.

De kosten van de koopakte
De kosten van de koopakte worden betaald door de verkoper als er een verkoopmakelaar bij betrokken is. In het tarief van de verkoopmakelaar zijn de kosten van een koopakte begrepen. Als er geen makelaar bij betrokken is kunnen verkoper en koper zelf beslissen wie de kosten voor een koopakte voor zijn rekening neemt. Dit neem je dan op in de koopakte.

Bij de verkoop van een woning tussen twee particulieren is een schriftelijke koopovereenkomst wettelijk verplicht. Je kunt deze eventueel zelf opstellen maar voor de juridische deskundigheid ook een notariskantoor inschakelen. 

Wil je een koopakte opstellen bij notaris Mirjam? We informeren je graag over de mogelijkheden en de kosten van een koopakte. Laat je de koopakte opstellen door de makelaar en wil je alleen advies inwinnen van notaris Mirjam Bos, neem dan ook gerust contact op.

Koopakte opstellen door notaris Mirjam Bos
Over het algemeen wordt een koopakte opgesteld door de makelaar, maar dit is niet verplicht. Wist je dat een notaris niet alleen advies geeft over een koopakte, maar je ook een koopakte mag laten opstellen door een notaris? Dat heeft misschien wel meer voordelen van je nu denkt. 

Mirjam Bos is als notaris onafhankelijk en onpartijdig. Zij zorgt ervoor dat zowel de koper als verkoper de juiste juridische informatie ontvangen. Zo weet je precies waar je afspraken over maakt. Daarnaast denkt notaris Mirjam met je mee zodat er geen belangrijke zaken in de koopakte worden vergeten, zoals ontbindende voorwaarden of erfdienstbaarheden. Ook adviseert notaris Mirjam over wat je moet doen wanneer de verkoper in gebreke blijft. Het is belangrijk dat jouw rechten en plichten worden vastgelegd in de koopakte, mocht deze situatie zich voordoen. 



Koopakte | Notariskantoor Mirjam Bos | Grou

Een andere mogelijkheid is om de koopakte na het tekenen in te laten schrijven bij het kadaster. De verkoper kan de woning vanaf dat moment niet meer verkopen aan iemand anders. Ook word je dan als koper beschermd tegen bijvoorbeeld beslaglegging op de woning. Een eventueel faillissement van de verkoper, tussen het moment van inschrijven van de koopakte en de officiële datum van overdracht, heeft dan ook geen nadelige gevolgen voor jou als koper.


Wat zeggen klanten over Notariskantoor Mirjam Bos?

Koopakte | Notariskantoor Mirjam Bos | Grou


Kundig notariskantoor met goede prijs-kwaliteit verhouding op een mooie locatie.

by Femke


Over Notariskantoor Mirjam Bos
Notariskantoor Mirjam Bos is de verbindende factor tussen mens en papier. Vanuit het Raadhuis in Grou staan wij dagelijks voor je klaar om belangrijke zaken in je leven vast te leggen. En dat doen wij met een duidelijke richting. Wij zijn behulpzaam, verbindend, kleurrijk en willen graag inspireren én geïnspireerd worden. Als notaris is Mirjam Bos op de meest bijzondere en emotionele momenten belangrijk. Wij vinden het daarom belangrijk dat iedereen zichzelf kan en wil zijn. Bij ons staat de mens centraal. Met veel enthousiasme en een vleugje eigenzinnigheid denken wij graag met jou mee, adviseren we jou in het maken van keuzes en behoeden we jou voor eventuele valkuilen. 


Aangenaam

Wil je meer weten over ons notariskantoor en wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op. Wij horen graag waarbij wij jou kunnen helpen.

Contact